23 Avril 2010
Voici ma recette de pâte pralinée....
Ingrédients :
Préparation:
Mettre le sucre dans une grande poêle. Faire chauffer jusqu'à le sucre se soit complétement transformé en caramel ( sur feu moyen, sans remuer).
Ajoutez les amandes et les noisettes et mélangez bien....
Verser sur une surface plate, recouverte de papier sulfurisé, et laisser refroidir.
Cassez la plaque en morceaux, puis, on met tout ça dans un mixer (un robot).
Mixer jusqu'à obtenir une pâte plus ou moins épaisse.... (3-4 fois 5 min).
Ovaj krem je "tajni" sastojak poznatog francuskog kolaca Paris-Brest....
Sastojci:
250 g secera
200 g cijelih, pecenih ljesnjaka
50 g mljevenih badema
Priprema:
Sipajte secer u posudu i na laganoj temperaturi otopite bez mjesanja. kad ste dobili karamel fine braonkaste boje dodajte ljesnjake i badem te dobro promjesajte da se svi sastojci karamelizuju. Gotovu smjesu izlijte na tepsiju oblozenu pek papirom i pustite da se ohladi ( oko 1h).
Izlomite tablu na manje komade i stavite u multipraktik. Meni je ovo izgledalo tako tvrdo da sam se plasila da cu unistiti mikser ;).... Mutite dok ne dobijete kremu zeljene gustine. Sto vise mutite krema ce biti tecnija....ja sam mutila 3-4 puta po 5 minuta na najjacoj brzini.....
Ovaj krem je savrsen kao dodatak filovima za torte i kolace.....
Pravi francuzi, koji su mi trazili da napravim Paris Brest, su pohvalili recept i krem. Oni inace imaju prodavnicu u kojoj prodaju sve za kolace, pa cak i gotov praline krem... ;) :)
Paaa..., neka vam to bude motivacija da se upustite u avanturu zvanu Pariz-Brest :)
Commenter cet article