Gâteaux personnalise sur commande, Angers
20 Avril 2010
Vec dugo se divim slikama delicija od ove cudne biljke..
Prvi put sam se s njom susrela na Coolinarci i ostala zatecena kako to dobro izgleda. Morala sam je i isprobati te sam se bacila u potragu za tim carobnim perlicama. Ocekivala sam da ce biti tesko pronaci je, ali sam se zeznula :)
Izgleda da je ovdje koriste bas dosta i bila sam presretna kad sam je vec pri prvom pokusaju ugledala na polici marketa!
Inace, tapioca (ovdje poznata i kao japanske perle, japanski biseri) je skrob dobijen iz susenog, gorkog korjena biljke Manioc ( Manihot esculenta), koji nije jestiv netretiran. Njen ukus je neutralan (nit' je riza, nit' je griz... :) )Koristi se kako za pripremu raznih supa tako i za deserte. Pored perla postoji i brasno..... koje tek ceka red sa se isproba ;)
Tapioca se mnogo koristi u Kini i na Tajvanu gdje se sluzi kao slatke ili slane guste supe i to za dorucak, ili kao topli ili hladni napitak-nesto kao caj sa mlekom i perlama tapioke.....
Ona je jedna od vaznih namjernica u kuhinjama Argentine, Brazila, Meksika, Perua i Paragvaja. U Brazilu i Paragvaju koristi se za pripremu slanih ili slatkoh palacinki, u Meksiku za pripremu deserta slicnom rizi na mlijeku.
Veoma je vazno napomenuti da je to proizvod koji ne sadrzi gluten pa se koristi u ishrani kod ljudi koji pate od celijačne bolesti - celiakija.
Za pripremu ovog deserta vodilja mi je bio recept koji je postavila pivce na Coolinarci. Sam naslov me privukao tako da sam odlucila da ga isprobam. Recept je odlican!!! Iskreno ga preporucujem svim ljubiteljima kokosa.....
Tapiocu mozete pronaci i kod nas u prodavnicama zdrave hrane.....
Commenter cet article