7 Mars 2011
Kolač napravljen na brzinu izgleda baš ovako....
Ovaj put sam sebe častila ukusom a ne izgledom... mmm ....ovo je moja omiljena torta.....
Španski vetar
Za korice je potrebno:
12 bjelanaca
500g šećera
1 kašika sirćeta
Zagrijte rernu na 180-200° C.
6 bjelanca umutite sa 250 g šećera u čvrst snijeg i pred kraj mućenja dodajte pola kašike sirćeta. Smjesu rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 5-8 min na toj temperaturi a zatim smanjite na 150° C i sušite oko 1 sat.
Postupak ponovite za još jednu koricu.
Krema:
12 žumanaca
12 kašika šećera
2 pudinga od vanile + 3-4 kašike gustina
7,5 dl mlijeka
250g maslaca
2 šlaga
150 g mljevenih oraha
Žumanca i šećer dobro umutiti a zatim dodati 3 dl mlijeka (od ovih 7,5dl), puding i gustin te sve zajedno dobro izmutiti. Ja ovo radim u uskoj dubokoj posudi pa često žumanca i šećer ne mutim posebno već sve zajedno sipam u mlijeko i mutim.... Zaključila sam da se sve bolje muti u uskoj posudi nego kad mikserom moram juriti po nekoj većoj činiji.... Ovo se posebno odnosi na šlag i slatku pavlaku....
Ostatak mlijeka staviti da se kuva i kad prokuha skloniti sa ringle, smanjiti temperaturu, a u mlijeko, neprestano mješajuci dodati umućena jaja i puding.
Vratiti na ringlu i stalno mješajuci kuvati dok se krem ne zgusne. Paziti da ne zagori. Kuvan fil prekriti samoljepljivom folijom tako da se ona priljepi za kremu i da ne ostane ni malo vazduha ispod nje. Ohladiti kremu.
Dobro izmiksati maslac. Izmiksati i ohlađenu kremu te je sjediniti sa maslacem.
Čvrsto umutiti šlag (sa manje mlijeka ili vode nego što piše na uputstvu na kesici) te sjediniti sa prethodnom kremom.
Kremu podjeliti na pola i u jedan dio dodati 150 g mljevenih oraha.
Nafilovati tortu i ukrasiti šlagom.
Ovu tortu na slici sam pravila od pola mjere tako sto sam bjelanca stavila u poslasticarski špric i istiskala ih na unapred označene krugove na pek papiru.
Obadvije korice su stale na veliki, plitki pleh od rerne.
I za kremu sam takođe koristila poslastimarski špric i veliki nasavak 1M tako da nije bilo potrebe naknadno ukrašavati tortu.
Commenter cet article