Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
07 Mar

Španski vetar

Publié par Pota  - Catégories :  #TORTE - Gateaux

Kolač napravljen na brzinu izgleda baš ovako....

Ovaj put sam sebe častila ukusom a ne izgledom... mmm ....ovo je moja omiljena torta.....


Španski vetar

 

Za korice je potrebno:

12 bjelanaca

500g šećera

1 kašika sirćeta

Zagrijte rernu na 180-200° C.

6 bjelanca umutite sa 250 g šećera u čvrst snijeg i pred kraj mućenja dodajte pola kašike sirćeta. Smjesu rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 5-8 min na toj temperaturi a zatim smanjite  na 150° C i sušite oko 1 sat.

Postupak ponovite za još jednu koricu.

Krema:

12 žumanaca

12 kašika šećera

2 pudinga od vanile + 3-4 kašike gustina

7,5 dl mlijeka

250g maslaca

2 šlaga

150 g mljevenih oraha

Žumanca i šećer dobro umutiti a zatim dodati 3 dl mlijeka (od ovih 7,5dl), puding i gustin te sve zajedno dobro izmutiti.  Ja ovo radim u uskoj dubokoj posudi pa često žumanca i šećer ne mutim posebno već sve zajedno sipam u mlijeko i mutim.... Zaključila sam da se sve bolje muti u uskoj posudi nego kad mikserom moram juriti po nekoj većoj činiji.... Ovo se posebno odnosi na šlag i slatku pavlaku....

Ostatak mlijeka staviti da se kuva i kad prokuha skloniti sa ringle, smanjiti temperaturu, a u mlijeko, neprestano mješajuci dodati umućena jaja i puding.

Vratiti na ringlu i stalno mješajuci kuvati dok se krem ne zgusne. Paziti da ne zagori. Kuvan fil prekriti samoljepljivom folijom tako da se ona priljepi za kremu i da ne ostane ni malo vazduha ispod nje. Ohladiti kremu.

Dobro izmiksati maslac. Izmiksati i ohlađenu kremu te je sjediniti sa maslacem.

Čvrsto umutiti šlag (sa manje mlijeka ili vode nego što piše na uputstvu na kesici) te sjediniti sa prethodnom kremom.

Kremu podjeliti na pola i u jedan dio dodati 150 g mljevenih oraha.

Nafilovati tortu i ukrasiti šlagom.

Ovu tortu na slici sam pravila od pola mjere tako sto sam bjelanca stavila u poslasticarski špric i istiskala ih na unapred označene krugove na pek papiru.

Obadvije korice su stale na veliki, plitki pleh od rerne.

I za kremu sam takođe koristila poslastimarski špric i veliki nasavak 1M tako da nije bilo potrebe naknadno ukrašavati tortu.

 

http://inlinethumb47.webshots.com/3182/2556283860106173065S500x500Q85.jpg

 

 

 

Commenter cet article

Goca 08/03/2011 00:05



Njaaaaaaaami



Jelena 07/03/2011 15:43



Ovo takvo jednostavno ukrašavanje torte (mislim na ovu ovde) ovako u slojevima je preslatko. Dušu je dalo za nas koji nismo eksperti za dekoraciju. Kao mala nisam nikako volela Španski vetar, ali
sada mi se jako dopada. Valjda za neke stvari mora da se sazri. 



Archives

À propos

Gâteaux d'anniversaire, mariage, fête Wedding cake Angers