750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Pota - gâteaux sur mesure

Pota - gâteaux sur mesure

Gâteaux personnalise sur commande, Angers

Pain pour Slava - Slavski kolač

Drage drugarice, kao sto sam vam obećala evo recepta za slavski kolač koji sam pravila u ponedjeljak za moju Slavu - Svetog Dimitrija.

 

http://inlinethumb07.webshots.com/17990/2345472030106173065S600x600Q85.jpg

 

1 cijelo jaje

2 žumanceta + jedno za premazivanje

1 šoljica od kafe (ona mala) ulja

1 šoljica od kafe (ona mala) otopljenog maslaca

1 kašikica šećera

2 kašikice soli

30 g sviježeg kvasca

400 ml mlijeka

900 g brašna

U mlako mlijeko staviti šećer, kašiku brašna i izmrvljen kvasac, promješati drvenom ili plastičnom kašikom! Ne znam da li je ovo neki moj trip ili sam to nekad negdje procitala ali se toga uvijek pridržavam kad je kvasac u pitanju ;))) :) :) )   Sačeati da kvasac počne da raste.

U veći sud sipati brašno, dodati jaja, so, ulje i otopljeni maslac. Sve zamjesiti nadošlim kvascem i mlijekom dok se ne počnu pojavljivati mjehurići i tijesto se ne počne odljepljivati od zidova posude. Ja mjesim mikserom sa spiralnim nastavcimam, nisam jaka u rukama da to radim drvenom varjačom. ;) :)Posudu pokriti čistom krpom, ušuškati u ćebe i jastučiće te pustiti da naraste.

Nadošlo tijesto istresti na brašnom posut sto te premjesiti. Podjeliti na dva dijela, jedan veći i jedan malo manji. Veći dio staviti u kalup (ja koristim teflonsku šerpu promjera 23 cm i visine 11cm kojoj sam skinula ručke). Dno obložiti pek papirom. Od manjeg dijela tijesta napraviti kao pletenice, dvije manje i jednu veliku. Manje ukrstiti preko kolača a veću staviti okolo uz rub kalupa.Kolač premazati žumancetom i ostaviti da se odmori oko pola sata.

 

http://inlinethumb58.webshots.com/32889/2699317660106173065S600x600Q85.jpg

 

Za to vrijeme utvrdo zamjesiti samo brašno i vodu te praviti ukrase po želji. Ja sam ovaj put bila u stisci s vremenom tako da sam napravila samo ružice i listiće....

 

http://inlinethumb21.webshots.com/39828/2633511140106173065S600x600Q85.jpg

Kad je kolač nadošao, složiti ukrase i peći, najprije na nešto jačoj temperaturi oko 200 C oko 15-20 min a zatim smanjiti na 170-180 i ispeći kočač do kraja. Pošto kolač prilično naraste, paziti da se ne prepeče po površini. Ako je potrebno u toku pečenja ga pokrijte folijom ili pek papirom; Moj savjet je da ga je bolje peći duže na manjoj temperaturi nego da se zapali po površini a unutra ostane nepečen.

Francuzi na djelu ;))))

http://inlinethumb08.webshots.com/17927/2965664840106173065S600x600Q85.jpg

Partager cet article

Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article

8
These two chairs are known as the Queen and the Fool.
Répondre
C
<br /> <br /> Magnifique, je n'ai pas compris la recette , mais le résultat est tout simplement superbe. Bravo !<br /> <br /> <br /> <br />
Répondre