Gâteaux personnalise sur commande, Angers
10 Novembre 2010
Drage drugarice, kao sto sam vam obećala evo recepta za slavski kolač koji sam pravila u ponedjeljak za moju Slavu - Svetog Dimitrija.
1 cijelo jaje
2 žumanceta + jedno za premazivanje
1 šoljica od kafe (ona mala) ulja
1 šoljica od kafe (ona mala) otopljenog maslaca
1 kašikica šećera
2 kašikice soli
30 g sviježeg kvasca
400 ml mlijeka
900 g brašna
U mlako mlijeko staviti šećer, kašiku brašna i izmrvljen kvasac, promješati drvenom ili plastičnom kašikom! Ne znam da li je ovo neki moj trip ili sam to nekad negdje procitala ali se toga uvijek pridržavam kad je kvasac u pitanju ;))) :) :) ) Sačeati da kvasac počne da raste.
U veći sud sipati brašno, dodati jaja, so, ulje i otopljeni maslac. Sve zamjesiti nadošlim kvascem i mlijekom dok se ne počnu pojavljivati mjehurići i tijesto se ne počne odljepljivati od zidova posude. Ja mjesim mikserom sa spiralnim nastavcimam, nisam jaka u rukama da to radim drvenom varjačom. ;) :)Posudu pokriti čistom krpom, ušuškati u ćebe i jastučiće te pustiti da naraste.
Nadošlo tijesto istresti na brašnom posut sto te premjesiti. Podjeliti na dva dijela, jedan veći i jedan malo manji. Veći dio staviti u kalup (ja koristim teflonsku šerpu promjera 23 cm i visine 11cm kojoj sam skinula ručke). Dno obložiti pek papirom. Od manjeg dijela tijesta napraviti kao pletenice, dvije manje i jednu veliku. Manje ukrstiti preko kolača a veću staviti okolo uz rub kalupa.Kolač premazati žumancetom i ostaviti da se odmori oko pola sata.
Za to vrijeme utvrdo zamjesiti samo brašno i vodu te praviti ukrase po želji. Ja sam ovaj put bila u stisci s vremenom tako da sam napravila samo ružice i listiće....
Kad je kolač nadošao, složiti ukrase i peći, najprije na nešto jačoj temperaturi oko 200 C oko 15-20 min a zatim smanjiti na 170-180 i ispeći kočač do kraja. Pošto kolač prilično naraste, paziti da se ne prepeče po površini. Ako je potrebno u toku pečenja ga pokrijte folijom ili pek papirom; Moj savjet je da ga je bolje peći duže na manjoj temperaturi nego da se zapali po površini a unutra ostane nepečen.
Francuzi na djelu ;))))
Commenter cet article