Gâteaux personnalise sur commande, Angers
7 Décembre 2009
1 kesica zelatina (ja koristim dr Oetker)
4 supene kasike vode
100 gr fruktoze
1 supena kasika vode
2 kasike biljne masti
1 kasika glicerina (kupuje se u apoteci)
nekoliko kapi arome vanijije
oko 1 kg najfinijeg secera u prahu ( najbolji i najsitniji je C secer u prahu ili Frankov)
Postupak
Zelatin prelti sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri. Za to vreme 100gr fruktoze politi sa kasikom vode i otopiti na skroz slaboj vatri lagano mjesajuci . Ne smije da prokuva!!!
U otopljenu fruktozu dodati nabubreli zelatin, biljnu mast i kasiku glicerina. sve dobro izmjesati da se svi sastojci otope.
U Jacinom receptu ne pise da ide aroma, ali ja je dodajem da se izgubi specifican miris zelatina.....
U dublji sud prosijati pola kilograma secera pa polaku dodavati smjesu fruktoze i zelatina. Mjesati kasikom dok se moze a onda sve izruciti na sto i dodavati preostali secer. Nekada se utrosi oko 800gr a nekad i cijelo kilo secera....
Mislim da to zavisi od velicine kasike kojom se mjeri voda , biljna mast.....
Masu treba mjesati dugo. kad prestane da se ljepi za ruke masa je gotova.
Ovao pripremljen fondan uviti u ljepljivu najlonsku foliju i ostaviti da prenoci.
Sutradan je spremna za upotrebu.
Ponovi je premjesiti i bojati zeljenim bojama.
Ako vam je jako tvrdo i rasipa se prije nego pocnete da je mjesite stavite je na 10-15 min u rernu zagrijanu na 50°
Sto je duze mjesite,od temperature ruku , masa postaje elasticnija.
Bojenje fondana
Za bojenje najbolje je koristiti boje u gelu.
Kazu da su odlicne Wilton gel boje, ali su vecini nedostupne.
Pokusajte nabaviti Barvalove.
Ako se odlucite za boje u prahu, prije nego ih dodate fondanu otopite ih u 2-3 kapi vode.
Sacekajte malo da se dobro rastvore pa tek onda bojite masu.
Ako zelite da obojite vecu kolicinu fodana istom bojom onda boju dodajte u otopljenu fruktozu i zelatin
Ako vam nesto nije jasno slobodno pitajte, postavite pitanje u komentare ispod ovog teksta i ja cu se potruditi da vam sto prije odgovorim.
Original recept mozete pogledati OVDE.
Jaco023 veliko hvala!!!
Commenter cet article