750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Pota - gâteaux sur mesure

Pota - gâteaux sur mesure

Gâteaux personnalise sur commande, Angers

Fondan, masa za oblaganje torti - pâte à sucre

Dugo sam na netu gledala torte ukrasene ovom masom i zavidila ljudima koji je znaju napraviti.
Onda sam odlucila da i ja pokusam. Bacila sam se u istrazivanje recepata.
Mnogi savjetuju da se za pocetak koristi kupovna masa. Kod mene to nije dolazilo u obzir, jer je ovdje nema kupiti, a da narucujem preko neta ispalo bi me skpulje nego cijela torta.
Vec na samom pocetku sam pala u ocaj.... Sastojci za masu su mi bili nedostupni...Npr belanca u prahu....
Nisam se dala obeshrabriti... Cackala sam i cacakala i pronasla savrsen recept!!!!
Na Kulinarstvu foruma Krstarica ima dosta recepata i ja sam se odlucila za onaj koji je napisala Jaca023.
Na vase molbe evo "carobnog" recepta!!!


 Fondan
masa za ukrasavanje torti


1 kesica zelatina (ja koristim dr Oetker)
4 supene kasike vode

100 gr fruktoze
1 supena kasika vode

2 kasike biljne masti
1 kasika glicerina (kupuje se u apoteci)
nekoliko kapi arome vanijije

oko 1 kg najfinijeg secera u prahu ( najbolji i najsitniji je C secer u prahu ili Frankov)

Postupak

Zelatin prelti sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri. Za to vreme 100gr fruktoze politi sa kasikom vode i otopiti na skroz slaboj vatri lagano mjesajuci . Ne smije da prokuva!!!
U otopljenu fruktozu dodati nabubreli zelatin, biljnu mast i kasiku glicerina. sve dobro izmjesati da se svi sastojci otope.

U Jacinom receptu ne pise da ide aroma, ali ja je dodajem da se izgubi specifican miris zelatina.....

U dublji sud prosijati pola kilograma secera pa polaku dodavati smjesu fruktoze i zelatina. Mjesati kasikom dok se moze a onda sve izruciti na sto i dodavati preostali secer. Nekada se utrosi oko 800gr a nekad i cijelo kilo secera....
Mislim da to zavisi od velicine kasike kojom se mjeri voda , biljna mast.....
Masu treba mjesati dugo. kad prestane da se ljepi za ruke masa je gotova.
Ovao pripremljen fondan uviti u ljepljivu najlonsku foliju i ostaviti da prenoci.
Sutradan je spremna za upotrebu.
Ponovi je premjesiti i bojati zeljenim bojama.
Ako vam je jako tvrdo i rasipa se prije nego pocnete da je mjesite stavite je   na 10-15 min u rernu zagrijanu na 50°
Sto je duze mjesite,od temperature ruku , masa postaje elasticnija.

Bojenje fondana

Za bojenje najbolje je koristiti boje u gelu.
Kazu da su odlicne Wilton gel boje, ali su vecini nedostupne.
Pokusajte nabaviti Barvalove.
Ako se odlucite za boje u prahu, prije nego ih dodate fondanu otopite ih u 2-3 kapi vode.
Sacekajte malo da se dobro rastvore pa tek onda bojite masu.
Ako zelite da obojite vecu kolicinu fodana istom bojom onda boju dodajte u otopljenu fruktozu i zelatin

Ako vam nesto nije jasno slobodno pitajte, postavite pitanje u komentare ispod ovog teksta i ja cu se potruditi da vam sto prije odgovorim.
Original recept mozete pogledati OVDE.

Jaco023 veliko hvala!!!




Partager cet article

Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article

D
Juanna: You don’t use AM/PM for military time.
Répondre
M
<br /> <br /> Hej draga,odusevljena sam tvojim kolacima.Samo mi reci gdje ti u FR kupujes fruktozu?Kako se to ovdje zove i gdje se moze naci?Hvala puno i samo tako nastavi!<br /> <br /> <br /> Pusa<br /> <br /> <br /> <br />
Répondre
V
<br /> bonjour Poat<br /> pourrais tu donner la recette en français<br /> ou me dire de quel langue il s'agit pour utiliser le traducteur sur google<br /> <br /> <br />
Répondre
P
<br /> Essayez d'utiliser la langue serbe ou croate<br /> <br /> <br />