Sigurno se sjecate price o Ivici i Marici.... Slikovnica je bila puna predivnih ilustracija, a meni se u sjecanje najvise urezala ona kucica od slatkisa.... Vidjevsi sta rade nase majstorice sa Krstarice i "tete u belom svetu" povjerovah da to zaista postoji.... I ja cu napraviti takvu!!! Kao uvod za izgradnju moje slatke kucice, napravila sam ove medenjake, cisto da se upoznam sa materjalom koji cu koristiti...
Recept za ove medenjake sam pronasla na Kulinarstvu foruma Kratarica
500gr brasna kasikica sode bikarbone 150gr maslaca ili margarina(moze i kokosova mast) 1 150gr prah secera 2jaja 150gr ugrejanog i ohlađenog meda cimet, muskatni orah djumbir
Umutiti maslac sa secerom u prahu. Dodati jaja i jos malo mutiti. Zatim dodati brasno pomjesano sa sodom bikarbonom, zacine (nemojte pretjerati), med... Sve dobro umjesiti rukama, staviti u kesu pa u frizider da odstoji nekoliko sati. Tjesto zatim razvuci ohlagijom i rezati razne oblike. Peci u tepsiji oblozenoj pek papirom 10-15 min na 180°. Paziti da se ne prepeku!!! Dobro ohladjene keksice ukrasiti po zelji...
Ja sam za ukrasavanje koristila
Royal Icing
1 bjelance 200gr secera u prahu 1 kasikica limunovog soka
Viljuskom lagano ulupati bjelance i da dodavati kasiku po kasiku secera u prahu. Pred kraj dodati limunov sok i jos malo mutiti. Masa treba da bude gusta i sjajna. Podijeliti na nekoliko dijelova i bojiti prehrambenim bojama
Petits sablés de Noël
Je vais essayer de traduire la recette:
500gr de farine 1 cuillère à café de bikarbonate alimentaire 150gr de beurre ou de margarine (ou graisse de coco) 150gr de sucre en glace 2 oeufs 150gr de miel, traités thermiquement et refroidi cannelle, muscat gingembre
Bien mélanger beurre et sucre glace, ajoutez oeufs, mélanger... Mélanger farine et bicarbonate. Ajouter de miel,la farine et les épices dans le beurre. Bien mélanger avec les mains. Mettre au frigo pendant environ 2-3 heures dans un film plastique. Puis étaler la pâte et découper . Faites cuire 10-15 min dans un four préchauffé à 180 °C Utilisé papier pour la cuisson....
Décoration
Royal Icing - Glaçage Royal
1 blanc d'oeuf 200gr de sucre glace 1 cuillère à café de jus de citron
Battre l'œuf avec une fourchette. Ajouter une cuillère à la cuillère de sucre. Vers la fin, ajouter le jus de citron. Décorer sur demande.
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oh mais non ne t'en fait pas, c'est pas du tout grave !!! Au contraire :)<br />
Tu as bien fait !!!<br />
Vraiment tes sablés sont supers chouettes <br />
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