Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
17 Nov

Makarons - francuski kolačići koji se tope u ustima ;)

Publié par Pota  - Catégories :  #MACARONS



Sastojci za ove kolačiće su krajnje jednostavni, ali moram da napomenem - strogo se držite recepta i samog postupka da bi kolačići uspjeli....

- 3 bjelanceta (oko 90-100 gr)
- 50 gr šećera
- 200 gr šećera u prahu
- 110 gr najfinije samljevenog badema
- crvena boja za kolače - stavila sam par kapi tečne boje. Boja može blo koja, ali je pozeljno da se slaže sa ukusom fila-braon za čokoladne Macarons, žuta za one sa ukusom vanilije....
                                        Fil:

  Njega mozete praviti kako hoćete, stavite neki koji je ostao od torte ili jednostvno namazati nutelom, eurokremom.....Ja sam ovdje zagrijala malo slatke pavlake dodala oko 150gr čokolade i malo maslaca.....

Bjelanca moraju odstajati na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata, a poželjno je i duže!!!
Koristite najfiniji šećer u prahu.
Ako badem nije jako sitan , sameljite ga na električni mlin za kavu -
Prosijte šećer u prahu.
Prosijte samljevene bajame.
Pomešajte šećer i bajame.
Ponovo sve zajedno prosijte.


Bjelanca umutite u čvrst sneg postepeno dodavajuci kristal šećer.
Smjesa treba da je čvrsta.
Zatim iz dva tri puta dodajte prosijane bajame i secer u prahu.
Promješajte smjesu. Nemojte mješati mikserom, vec ručno silikonskom  ili drvenom kašikom
Ne smije se mješati ni previse jako ni polagano.
Dodajte par kapi boje...

Smjesu sipajte u dresir kesu i na pek papirom obloženu tepsiju istiskujte kolačiće.



Pecite kolačiće na 150° 12-13 min

Pazite da ne zagore!!!!
Ohladjene spajajte filom.
Pun ukus dobijaju tek sutradan, ali se vrlo teško suzdržati da se ne pojedu odmah....
Znak da su vam Macarons uspeli je šupljikavi vjenac okolo pri dnu svakog kolačića....
Mmm...tope se u ustima.....
 

Evo i jedan video kako se prave...

Obratite pažnju šta čovjek radi da mu se ne uvrće pek papir
I šta radi da bi kolačiće odljepio od papira......
Ja sa tim nisam imala problema, nijedan mi nije pukao i lijepo su se odljepljivali....
On ih filuje džemom od jagoda...
Još je naglasio da pazite da se ne prepeku jer onda promenu boju...


 


I još koja slikica 





A ovako izgledaju neuspjeli Macarons


Veliku pomoc i glavne smjernice za ove kolacice pronasla sam na:
                            http://www.damijenestoslatko.bloger.hr/post/macarons--slatko-sareno-veselje/801622.aspx
Commenter cet article

tamara 18/07/2011 08:50



prekrasni su ti marons, meni se sviđaju i ovi neuspjeli!!



jacamaca ili buducatasta 07/02/2010 02:10


Juuu, draga Potice, vratila mi se neka porukiva na mail i ne znam šta mi napisa ovaj Vrancuz:

Pota, auteur de "Makarons - francuski kolačići
koji se tope u ustima ;)" du blog "Les gateaux de Pota - Potini kolači" a répondu à votre commentaire du 06/02/10.


Vous pouvez lire sa réponse à l'adresse suivante : http://gateau.over-blog.fr/article-makarons-francuski-kola-i-i-koji-se-tope-u-ustima--39538135-comments.html#anchorComment.


Vous pouvez également suivre l'activité de cette discussion grâce au flux rss.


L'équipe d'Overblog
www.over-blog.com - Publiez vos idées !


 


PREVEDI MI MOLIM TE, NIŠTA NE RAZUMEM I NE ZNAM ŠTA DA RADIM I GDE DA STISNEM?


Poljubac Jaca



jacamaca ili buducatasta 06/02/2010 03:23


Stvarno izgledaju svetski, kao iz najboljih Pariskih poslasticarnica


Pota 06/02/2010 23:12


Jao jacomaco postidecu se....
Hvala sto si posetila blog...
Veliki poljubac


Marina 03/12/2009 14:45


Ils sont superbes tes macarons!! Bravo!


Pota 03/12/2009 15:08


Merci Marina!!!



maslinka 17/11/2009 17:38


predivno su ti ispali... ma sve to zvuci jednostavno ali meni nije uspelo... moram probati opet :)
p.s. mislim da si zaboravila napisati da moraju stajati sat vremena pre nego sto odu u rernu ;)


Pota 17/11/2009 22:11


hvala, hvala....
Nisam nigdje procitala da ih treba ostaviti da stoje sat vremena....
Ja ih nisam drzala da stoje....
Pokusaj ovako uraditi i vjerujem da ce ti uspjeti.....
Moj prvi pokusaj je bio katastrofa....
Nakacicu sliku da vidite kako su tada izgledali.
Mislim da je najbitnija stvar dobro prosijati secer i bademe.....


Archives

À propos

Gâteaux d'anniversaire, mariage, fête Wedding cake Angers