750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Pota - gâteaux sur mesure

Pota - gâteaux sur mesure

Gâteaux personnalise sur commande, Angers

Makarons - francuski kolačići koji se tope u ustima ;)



Sastojci za ove kolačiće su krajnje jednostavni, ali moram da napomenem - strogo se držite recepta i samog postupka da bi kolačići uspjeli....

- 3 bjelanceta (oko 90-100 gr)
- 50 gr šećera
- 200 gr šećera u prahu
- 110 gr najfinije samljevenog badema
- crvena boja za kolače - stavila sam par kapi tečne boje. Boja može blo koja, ali je pozeljno da se slaže sa ukusom fila-braon za čokoladne Macarons, žuta za one sa ukusom vanilije....
                                        Fil:

  Njega mozete praviti kako hoćete, stavite neki koji je ostao od torte ili jednostvno namazati nutelom, eurokremom.....Ja sam ovdje zagrijala malo slatke pavlake dodala oko 150gr čokolade i malo maslaca.....

Bjelanca moraju odstajati na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata, a poželjno je i duže!!!
Koristite najfiniji šećer u prahu.
Ako badem nije jako sitan , sameljite ga na električni mlin za kavu -
Prosijte šećer u prahu.
Prosijte samljevene bajame.
Pomešajte šećer i bajame.
Ponovo sve zajedno prosijte.


Bjelanca umutite u čvrst sneg postepeno dodavajuci kristal šećer.
Smjesa treba da je čvrsta.
Zatim iz dva tri puta dodajte prosijane bajame i secer u prahu.
Promješajte smjesu. Nemojte mješati mikserom, vec ručno silikonskom  ili drvenom kašikom
Ne smije se mješati ni previse jako ni polagano.
Dodajte par kapi boje...

Smjesu sipajte u dresir kesu i na pek papirom obloženu tepsiju istiskujte kolačiće.



Pecite kolačiće na 150° 12-13 min

Pazite da ne zagore!!!!
Ohladjene spajajte filom.
Pun ukus dobijaju tek sutradan, ali se vrlo teško suzdržati da se ne pojedu odmah....
Znak da su vam Macarons uspeli je šupljikavi vjenac okolo pri dnu svakog kolačića....
Mmm...tope se u ustima.....
 

Evo i jedan video kako se prave...

Obratite pažnju šta čovjek radi da mu se ne uvrće pek papir
I šta radi da bi kolačiće odljepio od papira......
Ja sa tim nisam imala problema, nijedan mi nije pukao i lijepo su se odljepljivali....
On ih filuje džemom od jagoda...
Još je naglasio da pazite da se ne prepeku jer onda promenu boju...


 


I još koja slikica 





A ovako izgledaju neuspjeli Macarons


Veliku pomoc i glavne smjernice za ove kolacice pronasla sam na:
                            http://www.damijenestoslatko.bloger.hr/post/macarons--slatko-sareno-veselje/801622.aspx

Partager cet article

Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article