750 grammes
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Pota - gâteaux sur mesure

Pota - gâteaux sur mesure

Gâteaux personnalise sur commande, Angers

Macarons à la noix de coco - Macarons od kokosa

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Pour les macarons:

125 g de poudre d'amande

205 g de sucre glace

100 g de blancs d'ɶufs tempérés

Une pincé de sel fin

65 g de sucre en poudre

 

Pour la ganache à la noix de coco:

150 g de chocolat blanc

50 g crème fraîche liquide

30 g de noix de coco râpée

 

Mixer la poudre d'amande, le sucre glace, puis passer le tout au tamis. Monter les blancs en neige avec le sel au fouet électrique en ajoutant la moitié du sucre en milieu de montage et le reste en fin de montage. Ajouter la moitié de la poudre obtenue sur les blancs en neige et mélanger avec la maryse de bas en haut, en partant du centre du bol (macaronner). Quand le mélange est homogène, incorporer le reste de la poudre et macaronner à nouveau. Le mélange doit être lisse et brillant.

Superposer 2 plaques à pâtisserie et recouvrir la première d'une feuille de papier sulfurisé.

A l'aide d'une poche à douille munie d'une douille ronde, dresser les macarons à intervalles réguliers.


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Laisser sécher 30 min puis cuire à four chaud à 150° pendant 9 à 10 minutes. Adapter le temps et le degré de cuisson suivant le résultat obtenu. On pourra augmenter de quelques degrés et pousser la cuisson de quelques minutes si nécessaire.


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Réaliser la crème ganache au chocilat:

Casser en morceaux le chocolat dans un cul-de-poule. Porter la crme à ébullition avec la noi de coco râpée. Verser la cème sur le chocolat. Mélanger pour obtenir une ganache très homogène.

Laisser refroidir en remuant de temps pour éviter la formation d'une croûte. A l'aide d'une poche à douille ou d'une spatule garnir une coque de ganache.

Macarons, Daniel Patzelt


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Evo jos jednog isprobanog, odlicnog recepta za Macarons!!!

Ako se pidrzavate recepta sigurna sam da ce vam kolacici uspjeti.


Nekoliko vaznih smjernica prije pocetka:

1. Jaja izvadite iz frizidera najmaanje 24 sata prije nego planirate praviti kolacice. Ja sam ih drzala 48h i to u casi, odvojeno bjelance od zumanca, naravno prekriveno prozirnom folijom :)

2. Budite sigurni da imate fino samljevene bademe ( moji ovaj put nisu bili fino samljeveni pa su i macarons malo grublje povrsine)

3. Za sijanje badema i secera koristim vece cjedilo za supu... :)

4. Ovo je slobodan prevod recepta sa opisom postupka kako sam ja radila.


Pa da vidimo sta je potrebno:

125 g fino mljevenih badema

205 g secera u prahu

100 g bjelanaca ( ja sam uzela 3 bjelanca i bila su teska 94g)

65 g kristal secera

prstohvat soli

 

Za ganache od kokosa treba:

150 g bijele cokolade

50 g slatke pavlake (vrhnja)

30 g kokosovog brasna

 

U jednu ciniju prosijte secer a u drugu bademe. Pomjesajte ih zajedno pa sve skupa jos jednom prosijte. Vodite racuna da krupne mrvice koje ostanu nadomjestite fino prosijanom smjesom secera i badema ( u pitanju je svega nekoliko grama ali ja nisam htjela rizikovati :) )

Bjelanca uz dodatak prstohvata soli mutite elektricnim mikserom . Dodajte polovicu kristal secera,  mutite i na kraju dodajte preostali secer. Jos malo mutite.... :)

U snijeg od bjelanca dodajte pola smjese secera u prahu i badema. Promjesajte spatulom od spoljasnjeg zida posude prema unutra. Dodajte preostalu smjesu i opet promjesajte. Smjesa treba da je glatka i sjajna.

Tepsiju oblozite pek papirom ili jos bolje, silikonskom podlogom za pecenje.

Uz pomoc poslasticarskog sprica oblikujte kolacice. Ostavite ih tako na sobnoj temperaturi oko pola sata da se malo prosuse. Za to vrijeme zagrijte rernu na 150°C. Kolacice pecite 9-10 min pazeci da ne zagore i potamne. Zavisno od rerne, vreme pecenja mozete produziti koji minut, a temperaturu povecati ili smanjiti za koji stepen. Ja sam ih pekla 13-14 min. Vjerovatno moja rerna grije slabije nego sto pise na onom kolu.... Ako se kolacici ne ispeku dovoljno, pasce i nece se dati odvojiti od podloge.... zato sam ja svo vrijeme pecenja cucala pored rerne i pratila sta se desava. Ni u jednom momentu ne dozvolite da pocnu tamniti. Drzite sat pored sebe i pratite vrijeme.

Za kremu izlomite cokoladu na kockice a slatku pavlaku zagrijte do kljucanja. Dodajte joj kokos, promjesajte i prelijte preko cololade. (Kad pomjesate pavlaku i kokos, smjesa ce vam se ciniti gusta, ali nemojte dodavati joj malo pavlake, razredicete kremu...). Sve zajedno mjesajte dok se cokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi i filujte kolacice....

Uzivajte!!!

Recept je iz knjige: Macarons, Daniel Patzelt

 

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