Gâteaux personnalise sur commande, Angers
26 Mars 2011
Evo još jednog recepta za savršeno mekane cupcakes!!!
Do sada nikako nisam bila zadovoljna teksturom čokoladnih mafina. Nekako su mi bili teški, tvrdi, što mm kaze "zblebani" :) :) :)
A ovi?.... Tope se u ustima.... Prosto su savršeni!!!
Za 11 kolačića ( trebalo bi za 12 ali onda ne budu veliki, mada to zavisi od veličine korpica ;) )
Svi sastojci treba da su sobne temperature!!!
110 g maslaca
110g šećera
110 g brašna koje već sadrži prašak za pecivo ( ako gq nemate onda u obično brašno dodajte kašikicu sode bikarbone )
20 g kakaa
2 jaja
1/2 kafene kašikice prirodnog ekstrakta vanile ( može i vanil šećer)
1 razinom puna kafena kašikica praška za pecivo
1 supena kašikq mlijeka
Zagrijte rernu na 180°C
U kakao dodajte nekoliko kašika vruce vode i mjesajte da bi dobili gustu pastu.
Izmutite pjenasto maslac i dodajte mu pastu od kakaa. Dobro sjedinite mikserom. Zatim dodajte šecer, jaja, ekstrakt vanile, kašiku mlijeka i brašno prosijano sa praškom za pecivo. Sve izmješajte žicom za miješanje! Provjerite gustinu smijese tako što ćete uzeti kašikom malo sčjese i ako tesko pada sa kašike dodajte jos 1-2 kašike mlijeka.
Punite 2/3 korpica smjesom i pecite 15-18 minuta. Pazite da se ne prepeku jer ce se tako isušiti.
Dok se kolačići peku pripremite kremu - ganache :
200 g crne čokolade
180 ml slatke pavlake
Zagrijte slatku pavlaku do ključanja i prelijte preko sitno izlomljene čokolade. Mješajte lagano dok se sva čokolada ne otopi pazeći da ne pravite balončiće vazduha dok mješate. Pustite da se krema ohladi.
Ukrašavanje
Ohladjenim mafinima oštrim nožem ladano odsjecite tanak površinski sloj i presjecite ga na pola. Kremu sipajte u poslastišarski špric i dekorišite kolačiće. U kremu zabodite odsječene polukrugove i pospite šećerom u prahu...
Prijatno!
Commenter cet article
z0rxk8hb6a 06/12/2019 15:07
Goca 26/03/2011 12:13