Biskvit 3 jaja 2 kašike gustina ili brašna 5 kašika mljevenog Plazma keksa 4 kašike šećera pola praška za pecivo 3 kašike ulja
Krema 5 bresaka 250 gr maskarpone sira 200 ml slatke pavlake 5 kašika šećera 10 kašika vode 3 lista želatina
Za dekoraciju pola breskve 1 šlag
Priprema
Najprije ispecite biskvit : 1.Zagrijte rernu na 180°C 2. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca mutite mikserom pa dodajte šećer i nastavite mutiti. U dobro umućena bjelanca polako dodavajte jedno po jedno žumance nepestano miksajući. 3. I dalje mutite i u tankom mlazu dodavajte ulje. 4. Kad je sve fino izmućeno dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i mljeveni keks. Izmješajte rucno … 5. Pecite oko pola sata u okrugloj tepsiji obloženoj pek papirom ili u kalupu kojem se stranice odvajaju . 6. Pečen biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi.
U medjuvremenu pripremite kremu: 1.Pomješajte vodu i šećer i stavite da lagano kuva. 2. Breskve ogulite i isjecite na šnite te stavite da se kratko prokuvaju u vodu koja vec kuva…Količinu šećera i vode možete promjeniti, zavisno koliko su breskve slatke i sočne… 3. Sklonite sa vatre i izvadite breskve iz soka. Sa malo soka poprskajte pečen biskvit. 4. Nekoliko šnitica isjecite na kockice a ostalo umutite štapnim mikserom i vratite u sok te dobro promješajte. 5. Listove želatina potopite u malo vode i ostavite da stoji 5-10 min. 6. Maskarpone sir pomješajte sa umućenom slatkom pavlakom. 7. Ocjedite natopljene listove želatina od vode, stisnite ih u šaku da sva voda izadje i umješajte u toplu kašu od bresaka. Dobro promješajte da se sav želatin otopi. 8. U to dodajte malo kreme od sira i mutite mikserom. Zatim to sve lagano sipajte u sir i kratko izmutite mikserom podešenim na najmanju brzinu. 9. Umješajte i breskve isječene na kockice. Biskvit stavite na tanjir ili tacnu za posluživanje pa vratite kalup okolo. Sipajte kremu preko biskvita i stavite u frižider dok se krema ne stegne – ja sam ovo spremila popodne a ukrašavala sutradan ujutro. Kad se krema stegnula skinite obruč i ukrasite breskvama i umućenim šlagom….
P.S. Neka vam maskarpone sir ne bude hladan već sobne temperature…
Commenter cet article