750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Pota - gâteaux sur mesure

Pota - gâteaux sur mesure

Gâteaux personnalise sur commande, Angers

Torta od bresaka i maskarpone sira


Za ovu tortu potrebno je:

Biskvit
 

3 jaja
2 kašike gustina ili brašna
5 kašika mljevenog Plazma keksa
4 kašike šećera
pola praška za pecivo
3 kašike ulja

Krema
5 bresaka
250 gr maskarpone sira
200 ml slatke pavlake
5 kašika šećera
10 kašika vode
3 lista želatina

Za dekoraciju
pola breskve
1 šlag

Priprema

 Najprije ispecite biskvit :
1.Zagrijte rernu na 180°C
2. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca mutite mikserom pa dodajte šećer i nastavite mutiti. U dobro umućena bjelanca polako dodavajte jedno po jedno žumance nepestano miksajući.
3. I dalje mutite i u tankom mlazu dodavajte ulje.
4. Kad je sve fino izmućeno dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i mljeveni keks. Izmješajte rucno …
5. Pecite oko pola sata u okrugloj tepsiji obloženoj pek papirom ili u kalupu kojem se stranice odvajaju .
6. Pečen biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi.

 U medjuvremenu pripremite kremu:
1.Pomješajte vodu i šećer i stavite da lagano kuva.
2. Breskve ogulite i isjecite na šnite te stavite da se kratko prokuvaju u vodu koja vec kuva…Količinu šećera i vode možete promjeniti, zavisno koliko su breskve slatke i sočne…
3. Sklonite sa vatre i izvadite breskve iz soka. Sa malo soka poprskajte pečen biskvit.
4. Nekoliko šnitica isjecite na kockice a ostalo umutite štapnim mikserom i vratite u sok te dobro promješajte.
5. Listove želatina potopite u malo vode i ostavite da stoji 5-10 min.
6. Maskarpone sir pomješajte sa umućenom slatkom pavlakom.
7. Ocjedite natopljene listove želatina od vode, stisnite ih u šaku da sva voda izadje i umješajte u toplu kašu od bresaka. Dobro promješajte da se sav želatin otopi.
8. U to dodajte malo kreme od sira i mutite mikserom. Zatim to sve lagano sipajte u sir i kratko izmutite mikserom podešenim na najmanju brzinu.
9. Umješajte i breskve isječene na kockice. Biskvit stavite na tanjir ili tacnu za posluživanje pa vratite kalup okolo. Sipajte kremu preko biskvita i stavite u frižider dok se krema ne stegne – ja sam ovo spremila popodne a ukrašavala sutradan ujutro. Kad se krema stegnula skinite obruč i ukrasite breskvama i umućenim šlagom….
 
P.S. Neka vam maskarpone sir ne bude hladan već sobne temperature…

Partager cet article

Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article

M
Je découvre ton blog par l'intermédiaire de celui de Minja... Superbe gâteau!! à bientôt :)Marina
Répondre