750 grammes
Tous nos blogs cuisine Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Pota - gâteaux sur mesure

Pota - gâteaux sur mesure

Gâteaux personnalise sur commande, Angers

Kolač od jabuka




 
POTREBNO JE

Za prhko tijesto:

150 gr maslaca ili margarina
150 gr šećera
 1 vanil šećer
3 žumanca
250 gr brašna
 pola praška za pecivo

 Fil od jabuka:
6 većih jabuka
10 kašika mljevenih oraha
 cimet

Šaum:
 150 gr šećera
 50 ml vode
 3 bjelanca


Priprema
 
1. Izmutite maslac sa šećerom i vanil šećerom pa dodajte tri žumanca . Sve dobro izmutite. Postepeno dodavajte brašno pomješano sa praškom za pecivo. Kad više ne budete mogli mutiti mikserom nastavite rucno. Ostavite tijesto da se odmori pola sata prekriveno plastičnom folijom.


2.Jabuke ogulite i izrendajte. Stavite u šerpicu i dinstajte na laganoj vatri dok ne puste sok i malo ne omekšaju. Sklonite sa ringle te dodajte orahe i cimet. Po zelji mozete pošećeriti, ja nisam jer je šaum sladak….

3. Na papiru za pečenje razvucite koru željene veličine.


 Pecite na 200°C 10-ak minuta- dok blago ne porumeni.

4. Izvadite iz rerne i premažite filom od jabuka i oraha. Vratite u rernu jos 10-min….


5. Za to vrijeme pripremite šaum od bjelanjaka: prelijte šećer sa vodom i kuvajte da dobijete gušći sirup…. Bjelanca dobro umutite mikserom te polako dolivajte vruć sirup od šećera… Sve vreme mutite dok ne dobijete čvrstu glatku smjesu i dok se šaum potpuno ne ohladi. Nekad šaum pravim tako da odmah u bjelanca dodajem šećer i mutim dok se skroz ne otopi, ali mi se ovaj prvi način čini bolji….

6. Izvadite kolač iz rerne i premažite umućenim bjelancetom.


7. Ponovo vratite u rernu blizu gornjeg grijaca da šaum malo porumeni….

Partager cet article

Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :

Commenter cet article

K
Izvrstan
Répondre
J
Prelijepa stranica, zanimiljivi recepti, savrsene slike. Ove cu recepte morati isprobati, samo da odlucim od kojeg da pocnem. Vjerovatno ce to biti kolac s jabukama.<br /> <br /> Hvala za recepte i puno pozdrava iz Skandinavije
Répondre