Za prhko tijesto: 150 gr maslaca ili margarina 150 gr šećera 1 vanil šećer 3 žumanca 250 gr brašna pola praška za pecivo
Fil od jabuka: 6 većih jabuka 10 kašika mljevenih oraha cimet
Šaum: 150 gr šećera 50 ml vode 3 bjelanca
Priprema 1. Izmutite maslac sa šećerom i vanil šećerom pa dodajte tri žumanca . Sve dobro izmutite. Postepeno dodavajte brašno pomješano sa praškom za pecivo. Kad više ne budete mogli mutiti mikserom nastavite rucno. Ostavite tijesto da se odmori pola sata prekriveno plastičnom folijom.
2.Jabuke ogulite i izrendajte. Stavite u šerpicu i dinstajte na laganoj vatri dok ne puste sok i malo ne omekšaju. Sklonite sa ringle te dodajte orahe i cimet. Po zelji mozete pošećeriti, ja nisam jer je šaum sladak….
3. Na papiru za pečenje razvucite koru željene veličine.
Pecite na 200°C 10-ak minuta- dok blago ne porumeni.
4. Izvadite iz rerne i premažite filom od jabuka i oraha. Vratite u rernu jos 10-min….
5. Za to vrijeme pripremite šaum od bjelanjaka: prelijte šećer sa vodom i kuvajte da dobijete gušći sirup…. Bjelanca dobro umutite mikserom te polako dolivajte vruć sirup od šećera… Sve vreme mutite dok ne dobijete čvrstu glatku smjesu i dok se šaum potpuno ne ohladi. Nekad šaum pravim tako da odmah u bjelanca dodajem šećer i mutim dok se skroz ne otopi, ali mi se ovaj prvi način čini bolji….
6. Izvadite kolač iz rerne i premažite umućenim bjelancetom.
7. Ponovo vratite u rernu blizu gornjeg grijaca da šaum malo porumeni….
Prelijepa stranica, zanimiljivi recepti, savrsene slike. Ove cu recepte morati isprobati, samo da odlucim od kojeg da pocnem. Vjerovatno ce to biti kolac s jabukama.<br />
<br />
Hvala za recepte i puno pozdrava iz Skandinavije
Commenter cet article